pirmadienis, lapkričio 19, 2007

Vynuogės


Cheminės medžiagos proantocianidinai, kurių yra vynuogių sėklose, mažina saulės sukeliamo odos vėžio riziką, paskelbta praėjusį savaitgalį vykusiame kasmetiniame Amerikos Chemikų asociacijos suvažiavime Čikagoje.Vynuogės pripažintos vienu geriausių energijos šaltinių. Jų uogos puikiai valo organizmą, šalindamos iš jo nuodingas medžiagas. Gydomųjų ir stiprinamųjų savybių turi visos šios karališkos uogos dalys: ir šviežių uogų mikrodalelių ištraukos, ir kauliukų aliejus, ir vyno mielės, ir sultys, ir vynuogienojų žievės rauginės medžiagos, ir šakelių ekstraktas.Neseniai išaiškinta, kad vynuogės be kauliukų labai naudingos žmogui. Įvairiausių spalvų ir dydžio vynuogės be kauliukų darosi vis populiaresnės, nes jose daugiau minkštimo, be to, išvesta daug skirtingo skonio uogų. Šios uogos turi minkštus kauliukus, nes iš jų buvo pašalinta medžiaga, kuri, bręstant uogoms, skatina kauliukus kietėti. Atlikus naujausius vynuogių minkštimo bei jų kauliukų tyrimus paaiškėjo, kad stipriai veikiančių antialerginių medžiagų, kurių aptikta normaliuose vynuogių kauliukuose, yra ir minkštose sėklose. Daugiausia antialerginių substancijų polifenolių rasta baltųjų ir žaliųjų vynuogių kauliukuose. Šių medžiagų yra ir kai kuriuose daržovėse, uogose; daugiausia vyšniose ir spanguolėse, kai kurių medžių žievėje.