pirmadienis, lapkričio 19, 2007

Greitas maistas


Greitasis maistas patogu: šast paruoštą produktą į mikrobangų krosnelę — ir po kelių akimirkų jau kemši į skrandį. Bet ar sveika?
Dėl greito šiuolaikinio gyvenimo ritmo ir laiko trūkumo vis daugiau dirbančių žmonių renkasi greitąjį maistą: dešrainius, picas, įvairias bandeles su priedais, kebabus, dešrainius. Patogu, nebrangu, bet nesveika. Greitasis maistas paprastai būna kaloringas, jame mažai naudingų medžiagų — mineralų, vitaminų, skaidulų, bet daug riebalų: kad žmogus greitai pajustų sotį. Bet tas greitai pasiekiamas sotumo jausmas taip pat greitai ir prarandamas. Maža to, kad stipriai rizikuojama priaugti svorio, — dar gresia širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, virškinimo sutrikimai, diabetas, net įvairių tipų vėžys. Liūdnos prognozės.
Sulaukę gausybės kritikos dėl siūlomo mažaverčio raciono, greitojo maisto restoranai į valgiaraščius įtraukė ir sveikesnio maisto, pavyzdžiui, įvairių salotų.