pirmadienis, lapkričio 19, 2007

Apie vandens skirtumus


Ne visos vandens rūšys yra vienodos: vanduo yra natūralus arba pagamintas (apdorotas).
Natūralus mineralinis vanduo – išgaunamas iš giluminių žemės sluoksnių. Jame yra natūralių vertingų mikroelementų bei mineralų, tačiau nėra jokių priemaišų (išskyrus anglies dioksidą, tuo atveju, jei gaminamas gazuotas mineralinis vanduo). Teisiškai reglamentuojama, kad natūralaus mineralinio vandens negalima chemiškai apdoroti, todėl geriate jį tokį, kokį sukūrė gamta. Vietos, kuriose išgaunamas natūralus mineralinis vanduo, yra griežtai saugomos pagal nustatytas sanitarines apsaugos zonas, greta jų ribojama ūkinė ir pramoninė veikla.
Šaltinio vanduo – taip pat požeminis vanduo, tačiau jam nėra taikomi tokie griežti reikalavimai kaip natūraliam mineraliniam vandeniui, jam nereikalingas oficialus pripažinimas.
Kitas buteliuose parduodamas geriamas vanduo (geriamasis, mineralizuotas, išvalytas bei distiliuotas) dažniausiai yra cheminiu ar kitokiu būdu apdorotas vanduo, t. y. pagamintas arba atskiestas. Jame esančios mineralinės medžiagos gali būti cheminės sudėties ir dirbtinai įmaišomos į vandenį.
Vandentiekio vanduo – dezinfekuojančiomis ar kitomis cheminėmis medžiagomis apdorotas vanduo, siekiant jį padaryti saugiu vartoti.