pirmadienis, lapkričio 26, 2007

Medus - gamtos stebuklas


Medus – labai sudėtingas produktas. Medaus spalva, kvapas, konsistencija gydomosios savybės priklauso nuo to, iš kokių augalų jis yra surinktas. Dobilų, rapso medus buna baltas, pienių, liepų ir pievų medus – geltonas, lipčiaus bei viržių – tamsiai rudas. Medus turi daugiau nei 300 aktyvių biologinių vienetų: fruktozės (38 proc.), gliukozės (31 proc.), taip pat sacharozės, proteinų, mineralinių junginių, aromatinių medžiagų, obuolių, citrinų, vyno rūgščių. Meduje gausu mikro- ir makroelementų: Ca, Fe, P, S, K, Mg, Cu, Ge, taip pat vitaminų A, B, B2, B5, B6, K, C, E, PP, folio rūgšties. Medus stiprina, tonizuoja, ramina organizmą, saugo nuo infekcijų, radiacijos, uždegimų

Mokslininkų duomenimis bitės jau egzistavo 56 milijonus metų iki atsirandant pirmykščiam žmogui.Rašytiniuose Senovės Egipto šaltiniuose, parašytuose 3000 metų pireš mūsų erą, užsimenama apie gerai organizuotą bitininkystę. Kaip egiptiečiai vertino medų ir bites, biloja tai, kad faroonų simbolikoje, pradedant nuo pirmos dinastijos ir iki romėnų laikų vaizduojamos, maistingosios ir bitės.