pirmadienis, lapkričio 26, 2007

Kuo pavojingos šviežiai spaustos sultys?


Dauguma mano, kad šviežiai spaustų sulčių galima gerti kiek nori ir kad jos yra tik naudingos. Tačiau yra nevisai taip. Tos pačios sultys vieniems padeda, o kai kuriems gali ir pakenkti.
Gydomųjų sulčių savybių nereikėtų pervertinti. Juk tai pirmiausia maisto produktas. Jos gydo ne taip stipriai kaip vaistai. Griebusis sulčių terapijos, neįmanoma susidoroti su liga – jūs tik sustiprinsite organizmą.
Būkite atidūs
Sergant kai kuriomis ligomis, šviežiai spaustų sulčių negalima gerti. Taigi sergant opalige, paūmėjus gastritui ir pankreatitui negalima gerti rūgščių sulčių: citrinų, apelsinų, obuolių, serbentų, spanguolių. Jose daug organinių junginių, kurie padidina skrandžio sulčių rūgštingumą, gali sukelti rėmens graužimą ir skausmo priepuolį.
Vynuogių sulčių turėtų atsisakyti nutukę ir cukriniu diabetu sergantys žmonės. Jose labai daug gliukozės ir kalorijų. Vynuogių sulčių gėrimais neturėtų žavėtis ir sergantieji dirgliosios žarnos sindromu.
Atsiminkite, kad dauguma šviežiai spaustų sulčių laisvina vidurius. Todėl žmonėms, linkusiems į viduriavimą, rekomenduojama sultis skiesti vandeniu ir gerti po nedaug.
Kad iš šviežiai spaustų sulčių gautumėte naudingų medžiagų ir vitaminų, visiškai nereikia jas gerti litrais, kaip rekomenduoja kai kurie „gydytojai“. Tokie eksperimentai organizmui gali tik pakenkti.
Protinga norma – nuo kelių stalinių šaukštų iki trijų stiklinių per dieną (tai priklauso nuo sulčių rūšies).