pirmadienis, lapkričio 05, 2007

Kalcis


Kalcis – vienas svarbiausių mineralų, be kurio mūsų organizmas negali normaliai funkcionuoti . Organizmas kalcio pats negali pasigaminti, todėl jo reikia gauti su maistu arba papildomai vartoti šio mineralo preparatus. Kalcis reikalingas mūsų kaulams ir dantims, būtinas širdies, inkstų bei kvėpavimo sistemos veiklos darnai. Mineralas naudojamas esant hipokalcemijai, skydliaukės nepakankamumui, rachitui, kaulų lūžiams ir osteoporozei. Vitaminas D lemia efektyvų kalcio įsisavinimą iš žarnyno, tiesiogiai dalyvauja kaulų mineralizacijos procesuose. Pakankamas kalcio kiekis, gaunamas vaikystėje ir jaunystėje, padeda padidinti maksimalią kaulų masę. Ji pasiekiama per pirmuosius tris gyvenimo dešimtmečius. Kuo daugiau „sukaupiama” kalcio, tuo labiau sumažinama osteoporozės (kaulų retėjimo) vystymosi bei kaulų lūžių rizika. Vyresnio amžiaus vyrams ir moterims dėl pablogėjusio kalcio pasisavinimo žarnyne ir dėl sumažėjusios aktyvaus vitamino D sintezės inkstuose kalcio rekomenduojama vartoti papildomai. Kalcio pasisavinimą žarnyne sumažina kai kurie maisto produktai, pvz., rabarbarai, šokoladas, nesaikingas arbatos, kavos, gyvulinės kilmės riebalų bei druskos vartojimas.