ketvirtadienis, lapkričio 29, 2007

OBUOLYS


Obelis yra viena iš seniausių kultūrų, kurios vaisiai laikomi sveikatos ir jaunystės eliksyru.Matyt, todėl, kad juose yra gana daug įvairiausių angliavandenių (fruktozės, gliukozės, sacharozės, krakmolo ir kt.), organinių rūgščių (obuolių, citrinų, gintaro, salicilo ir kt.). Be to, obuoliuose randama beveik visų vitaminų, kurių kiekis priklauso nuo obels rūšies. Iš mineralinių medžiagų obuoliuose daugiausia kalio, kalcio, magnio ir geležies.Obuolių žievelėse yra flavonoidų, eterinių aliejų ir nemažai vitaminų, o sėklose randama riebiojo aliejaus, glikozido amigdalino ir jodo.Obels lapuose yra B grupės vitaminų, vitamino C, karotino, kalio, kalcio, magnio, fosforo, vario, baltymo, katechinų, organinių rūgščių, flavonoidų, eterinio aliejaus, fitoncidų, amigdalino. Gydomosios savybės priklauso nuo obuolių rūšies. Nustatyta, kad fitoncidų gausa pasižymi aromatingieji obuoliai, fenolių ir rauginių medžiagų daugiau turi aitroko skonio vaisiai, vitamino PP daugiausia yra tuose, kurie perpjauti greičiau paruduoja, o karotino - turinčiuose geltoną žievelę. Obuoliai valgomi švieži, virti, marinuoti, džiovinti, mirkyti. Iš jų verdami kompotai, tyrės, gaminami marmeladai, saldainiai, sultys, gira ir kitokie gėrimai. Obuolių arba jų tyrių dedama į įvairius kepinius, pyragus. Iš jų gaminami desertai, jų dedama į daržovių salotas, varškės, makaronų, kiaušinių, mėsos patiekalus.Gydomosios savybėsObuoliai naikina bakterijas, skatina prakaitavimą ir tulžies bei šlapimo išsiskyrimą, detoksikuoja organizmą, stimuliuoja kraujodarą, palengvina atsikosėjimą, pagreitina žaizdų gijimą, mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoja medžiagų apykaitą ir rūgščių bei šarmų pusiausvyrą, gerina kraujagyslių pralaidumą, palankiai veikia žarnyną ir smegenis, stiprina organizmą, saugo nuo skydliaukės ligų, akmenligės.Obuoliai rekomenduojami sergant: mažakraujyste, avitaminoze, ateroskleroze, hipertenzija, širdies, inkstų, šlapimo pūslės, kepenų, odos ligomis, poliartritu, reumatu, osteochondroze, bronchitu, neuroze, cukriniu diabetu, dizenterija, žarnyno uždegimu, kolitu, užkietėjus viduriams, nutukus, pasunkėjus kvėpavimui ir kamuojant sausam kosuliui, norint išvengti inkstų akmenligės ir podagros. Rūgštaus skonio obuoliai (pavyzdžiui, antaniniai) labiau rekomenduojami sergant cukriniu diabetu, nutukus, sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui, o saldesni - sergant širdies bei kraujagyslių sistemos, inkstų, kepenų ligomis ir podagra.Norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, rekomenduojama kasdien suvalgyti bent po 2-3 bet kokios rūšies obuolius.Obels lapų antpilas mažina karščiavimą, padeda gydyti avitaminozę, poliartritą, reumatą, podagrą. Kasdien valgomi obuoliai saugo nuo minėtų ligų ir valo organizmą. Padeda pasišalinti ne tik kenksmingiems mikroorganizmų veiklos produktams - toksinams, bet ir gyvsidabrio, švino, stroncio, kobalto, nikelio druskoms. Su kenksmingu radiacijos poveikiu organizmui padeda kovoti medžiagos, kurių daugiausia yra ne visiškai sunokusiuose ir keptuose obuoliuose, ypač antaniniuose, bananiniuose. Žalių obuolių fitoncidai naikina dizenterijos sukėlėjus, auksinį stafilokoką, gripo A virusus. Šie vaisiai valo burnos ertmę ir stiprina dantenas. Žali, kepti ir virti obuoliai rekomenduojami kaip šlapimo išsiskyrimą skatinantis vaistas nuo tinimų, sąlygojamų širdies bei kraujagyslių sistemos ir inkstų ligų.