antradienis, lapkričio 06, 2007

Pomidorai


Patys skaniausi – prinokę, ką tik nuskinti pomidorai. Prinokę pomidorai būna raudoni, oranžiniai, rausvi, geltoni, kartais - net juodi su raudonai violetiniu atspalviu. Valgomąją dalį sudaro sultingas mėsingas minkštimas. Pomidoruose gana daug vandens – apie 85-96 proc. Maistinių medžiagų juose nedaug, tačiau vertingų ir gana įvairių.Pomidoruose daug vitamino C ir karoteno, nemažai B grupės vitaminų, vitamino PP. Iš mineralinių medžiagų daugiausia yra kalio, mažiau magnio, kalcio, fosforo, geležies. Yra mikroelementų – jodo, vario, cinko, fluoro.Pomidorai ypač tinka sergantiesiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, nes turi daug kalio. Pomidorai gerina virškinimą ir apetitą, laisvina vidurius. Nors pomidorai laikomi rūgščia daržove, suvirškinti jie šarmina organizmą, todėl naudingi žmonėms, sergantiems padidėjusio rūgštingumo sukeltomis ligomis, pavyzdžiui, podagra. Pomidoruose yra antioksidanto likopeno, kuris neutralizuoja kenksmingą laisvųjų radikalų poveikį ir ypač apsaugo nuo virškinamojo trakto vėžio. Pomidorai gali trukdyti pasisavinti kalcį. Jų turėtų vengti sergantys artritu. Nerekomenduojama suvalgyti daugiau kaip keturis pomidorus per dieną.