pirmadienis, lapkričio 12, 2007

Dažniausios kliūtys, su kuriomis susiduria paaugliai

• Žavėjimasis lieknumu. Pamirštama, kad mūsų amžiaus žmonės yra aukštesni ir atitinkamai daugiau sveria. Reikėtų valgyti tiek, kad kūno svoris būtų normalus, t. y. kūno masės indeksas (svoris kilogramais padalintas iš ūgio, pakelto kvadratu, metrais) būtų 18-25.
• Greito maisto pasirinkimo pagunda. Taip maitinantis gaunama per daug cukraus ir riebalų. Vėliau, atsiradus sveikatos sutrikimams, įsisenėjusius mitybos įpročius keisti gana sunku ir ne kiekvienas tam pasiryžta.
• Treniruotės ir didelis užimtumas neleidžia papietauti namuose – tam nėra laiko. Tačiau saugiai nešiojamo maisto – bananą, džiovintų abrikosų, sulčių – gali pasiimti pats paauglys. Vakarienei paaugliui nereikėtų pamiršti išgerti stiklinės pieno, suvalgyti indelį varškės arba jogurto.
• Daugiau laiko praleisdamas ne namuose, paauglys renkasi, ką valgys. Kartais kylantis paauglio noras prieštarauti nulemia, kad pasirenkamas netinkamas maistas. Sprendžiant tokią problemą paauglio sveikatos labui reikėtų su juo aptarti sveiko maisto pasirinkimo galimybes. Galėjimas pasirinkti veiksmingas bet kuriame amžiuje.
• Alkoholio vartojimas. Pamažu tai gali tapti problema paaugliui. Televizijos reklama kartais gali sudaryti įspūdį, jog alkoholis, pvz., alus, siejasi su linksmybėmis ir romantika. Tačiau alkoholis gali rimtai sutrikdyti galutines augimo ir vystymosi stadijas, susilpninti organizmo galimybes absorbuoti ir panaudoti maisto medžiagas.