pirmadienis, lapkričio 05, 2007

Agurkai


Agurkas mažiausiai kaloringa daržovė, bet joje yra daug žmogaus organizmui svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, geležis, fosforas, jodas. Agurkai savo maistine verte beveik prilygsta morkoms, pomidorams, svogūnams, kopūstams, citrusiniams vaisiams. Juose yra visų svarbiausių vitaminų. Šias daržoves rekomenduojama valgyti sergant cukriniu diabetu, inkstų, širdies ligomis, nutukus, užkietėjus viduriams.

95 proc. agurko masės sudaro vanduo, todėl anksčiau buvo manoma, kad ši daržovė nėra labai vertinga, - ji tik pagerina patiekalų skonį. Bet vaisiuose ir daržovėse esantis vanduo yra labai vertingas, nes jis distiliuotas pačios gamtos. Pasak kai kurių dietologų, toks vanduo ištirpdo daugelį organizme esančių nuodų ir išvalo jį geriau negu paprastas vandentiekio vanduo.

Norint sumažinti kūno svorį, rekomenduojama valgyti sumuštinius, pagamintus ant duonos uždėjus agurko griežinėlį, įvyniojus į kopūsto arba salotos lapą, paskaninus smulkiai supjaustytais pomidorais, žalumynais ir trupučiu grietinės, arba apšlaksčius citrinos sultimis ir apibarsčius smulkiai supjaustytais kiaušinių tryniais.