pirmadienis, lapkričio 19, 2007

Žuvis ne tik šventinis patiekalas


Žuvies patiekalai mūsų šalyje niekada nebuvo itin populiarūs. Juos valgydavo tik tam tikromis progomis – Kūčių vakarą, gavėnios ir pasninko metu. Labai gaila, bet taip yra ir dabar! Žuvis yra labai maistinga, todėl ji bent 2 kartus per savaitę turėtų būti alternatyva mėsos patiekalams. Žuvies baltymai yra tokie pat vertingi kaip ir gyvulinės kilmės mėsos. Jų įsisavinimas siekia 97%! Žmonių valgymo įpročiai formuojasi nuo pat vaikystės ir vėliau gana sunku juos „perkoduoti“. Tačiau privalu žinoti, kad ant mūsų pietų stalų turėtų puikuotis ne vien silkės ar karpio patiekalai, bet ir visos jūrinės žuvys: lašiša, tunas, lydeka, menkė, ešerys ir kt. Žinoma, jos savo sudėtyje turi daugiau riebalų nei gėlavandenės žuvys, tačiau tai naudinga mūsų organizmui. Kodėl žuvys yra sveikesnės nei gyvulinės kilmės mėsa? Jos turi žymiai mažiau sočiųjų riebalų, kurie didina cholesterolio kiekį kraujyje. Jūrinių žuvų riebalai tai unikali ir neįkainojama polinesočiųjų riebalų rūgštis – omega 3, todėl valgyti žuvį būtina žmonėms, turintiems širdies negalavimų, susijųsių su arterijų susiaurėjmu, kraujagyslių ligomis. Pratindami nuo vaikystės vaikus valgyti žuvį, jūs įdėsite įnašą į jų sveikatą. Kaip priedus prie žuvies galima naudoti: alyvuogių aliejų, vyną, česnaką bei įvairių rūšių daržoves. Tokius patiekalus paskaninkite įvairiausiom žolelėm, prieskoniais.
Nuostabus žuvies patiekalas:
¨ Lašišos (0,5 kg),
¨ pomidorų (500 g).
¨ migdolų (100 g),
¨ džiovintų slyvų (100 g)
¨ aliejaus (keletas šaukštų),
¨ juodųjų pipirų,
¨ druskos, prieskonių.

Nuo lašišos nuimkite odą, supjaustykite gabalėliais, pabarstykite druska, prieskoniais, pipirais ir apkepkite aliejuje. Baikite kepti orkaitėje, palaistydami aliejumi. Riešutus bei slyvas pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Tuomet juos išgriebkite ir tame pačiame aliejuje kepkite pomidorus tol, kol jie visiškai išsileis. Įberkite druskos,prieskonių. Tyrę dar truputį patroškinkite, kad sutirštėtų. Žuvį dėkite į lėkštę, užpilkite padažo, apipabarstykite migdolais bei slyvomis.
Skanaus...