pirmadienis, lapkričio 19, 2007

Kodėl traukia tam tikri maisto produktai?


Pastebėta, kad nervingus žmones kažkodėl labai traukia pieno produktai. O kaip paaiškinti ūmai apėmusį potraukį gurkštelėti alaus, suvalgyti bananą ar užkrimsti riešutų? Ne paprasčiausią norą užkąsti, o didelį didelį troškimą, kai, tarsi katinui iš animacinio filmuko, ima rodytis, jog „viena dešrelė išgelbėtų gyvybę“. Mokslininkai tvirtina, kad be priežasties neapima ypatingas noras suvalgyti vienokių ar kitokių produktų. Žmogui norisi tai riešutų, tai melionų, tai bananų todėl, kad jo organizme ūmai pristinga vienokių ar kitokių mikroelementų ar vitaminų.
Pavyzdžiui, kai trūksta kalio, dažnai apima noras suvalgyti bananą, nes jame šio mikroelemento išties daug. Kalio taip pat yra ir aluje – taigi gali apimti ir padidėjęs noras gurkštelėti šio gėrimo.
Kai ypač norisi sūrio – galima įtarti, jog organizme trūksta fosforo ir kalcio. Beje, šių mineralų taip pat gausu brokoliuose.
Alpstate, kaip norite obuolių? Vadinasi, organizmas išeikvojo kalcį, magnį, jodą, fosforą ir kalį.
Beprotiškai geidžiate riešutų? Tai signalas, kad jums trūksta baltymų, B grupės vitaminų ir riebalų. Beje, nustatyta, kad apimti streso žmonės yra linkę valgyti daugiau riešutų, nei įprastai – taip nutinka todėl, kad riešutuose yra nuo streso saugančių medžiagų.
Melionai – irgi ypač naudingas vaisius, kurio kartais labai užsinorima. Jame gausu kalio ir vitamino A. Ketvirtyje vidutinio meliono yra apie 3400 TV vitamino A. Taip pat jame gausu vitamino C, kalcio, magnio, fosforo, biotino.
Taigi tereikia įsiklausyti į savo organizmą – ir jis parodys, kaip maitintis sveikai bei pasirinkti kaip tik tai, ko jums labiausiai reikia.