pirmadienis, lapkričio 05, 2007

Kaip paruoštas maistas sveikiausias?


Sveika mityba – tai ne tik mokėjimas išsirinkti sveikatai naudingus produktus, bet ir išmanymas, kaip teisingai juos paruošti. Pavyzdžiui, kaitinamos daržovės gali netekti didelės dalies maistingumo.

Produktų apdorojimas mikrobangomis dažnai rekomenduojamas kaip sveika alternatyva, leidžianti sutrumpinti gaminimo laiką. Tačiau jau yra duomenų, kad toks maisto gaminimas lemia dar didesnius maistingųjų medžiagų nuostolius. Tai mokslininkai taip pat ištyrė pasiremdami brokolių pavyzdžiu. Kepti brokoliai netenka 2/3 nuo ligų saugančių flavanoidų, tačiau tai – menkniekis, palyginus su mikrobangų krosnelių sunaikinamais 97 proc. šių maistingųjų medžiagų. Išanalizavus kitų medžiagų nuostolius gauti panašūs rezultatai. Taigi prieita išvados, kad mikrobangų krosnelėje gaminamas ar šildomas maistas sunaikina pačias vertingiausias produkto savybes, tad net maitindamiesi vien pačiu sveikiausiu maistu galime susilpninti savo sveikatą.

Beje, maisto gaminimas ant karšto vandens garų iš produktų atima tik 11 proc. naudingųjų jų savybių. Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad verdant brokolius ir špinatus juose esančios folio rūgšties lieka perpus mažiau, o kaitinant daržoves garuose šios nuo širdies ir onkologinių ligų saugančios medžiagos lieka kur kas daugiau.