Yra tiesioginė fizinio aktyvumo ir sunaudotos maisto energijos priklausomybė. Jeigu Jūs valgote daugiau negu sunaudojate energijos, jos perteklius kaupiasi kaip kūno riebalai. Tai reiškia, kad Jūs įsigysite antsvorio, kuris 10 MAISTO DERINIMO TAISYKLIŲ
1. Valgyti rūgščius ir krakmolingus produktus atskirai.
2. Valgyti baltyminius ir krakmolingus produktus atskirai.
3. Valgyti įvairius baltyminius produktus (mėsa, kiaušinius, žuvį bei sūrį) atskirai.
4. Valgyti baltyminius ir rūgščius produktus atskirai.
5. Valgyti riebalinius ir baltyminius produktus atskirai.
6. Valgyti cukrų ir baltyminius produktus atskirai.
7. Valgyti cukrų ir krakmolingus produktus atskirai.
8. Valgyti pieno produktus atskirai.
9. Valgyti vaisius atskirai.
10. Valgyti desertą draudžiama.
Laikymasis šių taisyklių gerina virškinimo organų veiklą, nes jie mažiau apkraunami, praeina vidurių pūtimas ir vidurių užkietėjimas
Krakmolingiems produktams priklauso grūdai, kruopos, miltai, makaronai, duona, bandelės, pyragai, bulvės.
Baltyminiams produktams priklauso mėsa, žuvis, kiaušiniai, sūris, varškė, riešutai, žirniai, pupelės, pupos.
Riebalai – tai sviestas, taukai, lajus, aliejus, margarinas
Rūgštūs produktai – tai marinuotos ir raugintos daržovės, kefyras, rūgštus pienas, varškė, rūgščios uogienės, džemai ir kompotai.
NATŪRALIOS MITYBOS TAISYKLĖS (1)
Virškinimo proceso kokybė yra pagrindinis veiksnys biologinės energijos kūrimesi.
Keturi pagrindiniai, pamatiniai veiksniai, turintys įtakos virškinimo procesui:
Sąmonės kokybė,
Valgymo reguliarumas,
Vartojamo maisto kiekis
Maisto kokybė
NATŪRALIOS MITYBOS TAISYKLĖS (2)
Valgyk visada ramioje atmosferoje.
Niekada nevalgyk, jei esi susinervinęs ar liūdnas.
Visada valgyk ir gerk sėdimoje pozicijoje.
Valgyk tik tada, kada jautiesi alkanas.
Gerai sukramtyk maistą, kad suaktyvėtų virškinimo fermentai.
Venk šaltų, ledo temperatūros maisto ir gėrimo.
Venk juodos arbatos, kavos ir alkoholio.
Negerk vėliau nei 0,5 - 1 val prieš valgį ir 1-1,5 val. po valgio (jei privalai, tegu tai bus šiek tiek šilto vandens).
Nekalbėk pilna burna.
Valgyk atitinkamu greičiu: nei per greitai, nei per lėtai.
Išlauk 2-3 val. tarp valgymų, prieš tai priimtas maistas turi būti visiškai suvirškintas, kad vėl į skrandį galėtų patekti kita maisto porcija.
NATŪRALIOS MITYBOS TAISYKLĖS (3)
Valgyk šviežiai pagamintą maistą.
Pagamintas maistas yra lengviau virškinamas.
Nevirk medaus – išvirtas medus toksinis produktas (virš 40° C).
Kiekvienas valgymas turi turėti visas skonio dalis: saldų, rūgštų, aštrų, kartų …
Valgyk tiek,kiek telpa į suglaustus delnus, t.y. tai tavo skrandžio dydis.
Pavalgius pasėdėk ramybėje keletą minučių.
Pagrindinis valgymas yra pietūs.
Venk valgymo naktį (sutemus).
Šviežius vaisius visada valgyk atskirai nuo kito maisto.
Įsivesk reguliarias maitinimosi valandas.
Naudojamus produktus derink, jie neturi slopinti vienas kito poveikio.
Valgyk tik tą maistą, kuris yra tinkamas tavo konstitucijai ir kuris atitinka tavo psichinį ir fizinį temperamentą.
NATŪRALIOS MITYBOS TAISYKLĖS (4)
Kadangi mityba nulemia žmogaus sveikatą, būtina maistą gerbti. Valgant reikia susikaupti, neskubėti, net savotiškai medituoti. Bent mintyse derėtų padėkoti gamtai už dovanas, nes maistas yra pagamintas iš gyvos gamtos dalies. Valgant reikia džiaugtis gamtos dovanomis, dėkoti žmonėms, paruošusiems maisto produktus. Valgymas yra sąmoningas veiksmas, todėl ir turi būti atliekamas rimtai ir atsakingai. Reikia mėgautis kiekvienu, kad ir mažiausiu valgymu, mažiausiu kąsneliu.
ŠTAI KĄ SAKO ŽMONĖS , SUBALANSAVĘ SAVO MITYBĄ:
“Aš vėl susidomėjau maisto gaminimu.”
“Aš nustebintas! Valgyti sveiką maistą yra kur kas pigiau.”
“Berods, baigėsi mano rūpesčiai dėl žarnyno”
“Vaikai sveikiau atrodo ir ne taip dažnai serga.”
padidins ligų ir invalidumo pavojų. Šis pavojus didėja, jeigu vartojate tabaką ir daugiau kaip 2 alkoholio vienetus per dieną.
PATARLĖS
Duona eina į kūną.
Gardi duona burną gadina.
Nuo valgymo nebūsi bagotas, o pilvotas.
Valgyk tai, ko nemėgsti ir būsi sveikas.
Jei nori ilgai gyventi, mažiau valgyk ir nepyk ant žmonių (liaudies).
Maitindamasis klausyk vidinio balso: valgyk, kas Tau tinka, tik žinok, kada, kiek, su kuo ir kaip!