sekmadienis, vasario 10, 2008

Citrinos


Citrina - vitamino C šaltinis. 2,5 vaisiaus minkštimo ir sulčių pakanka vidutiniam suaugusio žmogaus dienos racionui, žinoma, jei vitamino C negaunama papildomai su kitu maistu. Normaliai maitinantis per dieną pakanka suvalgyti vieną citriną.
Kai vitamino C organizme trūksta, jaučiamas nuovargis, sumažėja atsparumas, blogai gyja žaizdos, padidėja jautrumas infekcinėms ligoms, nes susilpnėja imuninė sistema. Dėl per didelės vitamino C dozės gali parausti oda, išberti, pykinti. Taip organizmas reaguoja labai retai, nes įprastai vitamino C perteklius išskiriamas su šlapimu.
Citrusiniai vaisiai saugo nuo vėžio.Citrinos vaisius galima ne tik valgyti, bet ir naudoti kaip vaistą ar valymo priemonę.Citrina padeda skaidyti riebalus organizme, todėl besiliekninančioms moterims rekomenduojama kasdien išgerti po valgomąjį šaukštą citrinos sulčių.Imunitetui stiprinti žmonės valgo trintas citrinas su cukrumi. Be abejo, tai yra naudinga, tačiau šie vaisiai neturi antibiotikams būdingų savybių, todėl susirgus nereikėtų pasikliauti vien jų poveikiu.Yra nustatyta, kad citrinos sultys padeda balinti dantis. Pavilgius šepetėlį, porą kartų per savaitę galima nušveisti dantis. Dažnai šio metodo taikyti nepatartina, nes dantys gali tapti jautrūs. šiuo metu citrina naudojama visur: nuo gerklės skausmo iki gaivinamojo gėrimo. Citrinos padeda, jei esi psichiškai pavargęs, atgaivinti skaudantį kūną, pagreitinti cirkuliaciją, naikinti celiulitą ar šildyti kojas bei tankas.