pirmadienis, sausio 28, 2008

Apelsinai


Apelsinų sultys - vienos mėgiamiausių ir vertingiausių. Jos, kaip ir švieži vaisiai, turi cukraus (beveik 7 proc.), organinių rūgščių, pektininių medžiagų, daug druskų (iš jų 197 mg proc. kalio), dažinių medžiagų, fitoncidų ir vitaminų C (60 mg proc.), B, provitamino A. Dėl tokio vitaminų komplekso apelsinai ir jų sultys yra efektyvus vaistas nuo hipovitaminozių ir avitaminozių ir tinka jų profilaktikai. Apelsinai turi stiprių fitoncidų, kurie užmuša kai kurias ligas sukeliančius mikrobus, todėl jų sultimis galima gydyti užkrėstas žaizdas ir opas. Be to, jos gerai malšina troškulį. Labiausiai apelsinai vertinami dėl jų dietinių savybių. Saldžiarūgštis minkštimas, šviežios ar konservuotos sultys sužadina apetitą ir pagerina virškinimą. Žmonėms, kuriems nuolat užkietėję viduriai, rekomenduojama apelsinus valgyti arba gerti sultis rytą nevalgius ir vakare prieš miegą.